Säg som det är

Ibland tycker jag att livet har varit jävligt jobbigt. Eller så har min kraft i det egentligen handlat mer om min inställning till det. Vissa gånger har jag inte orkat fejsa det jag burit på och valt den “enkla” (och i längden mest smärtsamma) vägen. Då och då har jag hört en inre suck som tröttnat på när jag gått runt och lurat mig själv.


Att vara sann mot sig själv kan vara en utmaning. När vi vill ta reda på hur vi känner, tänker och tycker är det vanligt att svara på frågor utifrån hur vi tror att det “ska” vara, eller borde vara. Ibland för att vi helt enkelt inte är medvetna om hur det är, ibland för att vi inte VILL erkänna hur det är, ibland för att vi är rädda för sanningen. För vad den kan göra med oss.

Att medvetet ljuga för sig själv kan hänga ihop med en långt historia av förnekelse. Vi kanske vet, innerst inne, men har aldrig lärt oss att det vi känner innerst inne är okej och att det är okej att säga som det är. Kanske för att vi vill “passa in”. Känna att vi duger och räcker till. Vi vill inte verka konstiga, fåniga eller gå mot strömmen…

Med “vi” menar jag alla inklusive mig själv som känner igen sig.

Att lägga handen på hjärtat och säga som det är – är uppfriskande.

I mitt dagliga arbete möter jag människor som vill upptäcka, uppleva och uttrycka sig själva. På riktigt. Som vill hitta SIN väg genom livet. Som vill släppa taget om det gamla, om mönster, blockeringar och gamla erfarenheter som hindrat dom från att leva mer fullt ut. I linje med sin inre kärna, sin grundenergi och sin egen sanning. Och på så sätt fylla livet med mening.

Aldrig har jag sett någon som i slutarbetet mått dåligt av att säga som det är.

Att vara ärlig kan vara jobbigt och utmanande. Att stå för det vi känner, tänker och tycker, innerst inne, kan vara skrämmande. Men nog så viktigt.


Som jag brukar säga till mig själv (jo, det händer att jag också pratar med mig själv 😉 ) ;

Grattis. Det ingår i jobbet. (utmaningarna i uppdraget att vara människa)


För det är DET som styr våra vägar. Som skapar vår upplevelse av livet, våra relationer, framgångar, vägval och resultat. Som en osynlig inre ledare sitter “lögnen”, den medvetna och den undermedvetna, där på tvären och ställer till det för oss.

Att säga som det är kan aldrig göra oss till en sämre människa.

Många jag sett erkänna sig själva, hela vägen, som det är, rakt upp ner, med hela härligheten….. “Skitiga” bekännelser, modiga avslöjanden och saker; förväntningar, föreställningar och andras “sanningar” dom burit på så länge att det blivit som en naturlig del av dom, fast det inte är deras att bära….. dom har gjort sig fria. Dom har till slut känt lättnad, frihet och som någon uttryckte det…

Äntligen kan jag börja andas!

Innanför det som blockerat har dom burit på kärleksfyllda sanningar, drömmar, visioner och längtan… som är deras rätt att uttrycka.

Tänk så mycket livskraft det kan ta ifrån oss att gå omkring och förneka oss själva och förtrycka det vi egentligen har inom oss. På vägen kanske vi måste möta och erkänna vissa “hick-ups”, vissa sanningar, som kan göra ont att fejsa, men det är värt det…

Den senaste stora utmaningen i mitt liv, mitt privata och personliga liv, har lärt mig en viktig sak.

Säg som det är. Till dig själv. Och till dom människor du älskar, och som älskar dig. Att säga som det är kan aldrig göra ondare eller mer skada än en lögn.


Den sanning du talar har inget förgånget och ingen framtid.
Den ÄR. och det är allt den behöver vara.

– ur Richard Bach´s Illusioner.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *