Du Ä R inte ditt jobb…


De få gånger jag varit arbetslös tidigare har jag haft förmånen att hitta nytt jobb ganska omgående. Denna gång har det gått lite längre tid. I kölvattnet av vår långvariga och våldgästande besökare “Pandemi” är konkurrensen stenhård och jag märker tydligt hur vi människor behöver varandra alltmer. Energin där ute på marknaden av lediga arbetsresurser ömsom peppar, ömsom deppar.

I detta inspireras jag alltmer att jobba med hur du kan höja energin i ditt arbetssökande.

Jag vill lyfta medvetenhet om hur riskfyllt, stressande och ohälsosamt det är att lägga hela sin identitet i händerna på ett jobb. För vad händer då när jobbet försvinner??

Har du någon gång fått frågan; “Vad jobbar du med?”

Grattis. Välkommen i gänget!

Mitt i arbetssökandeprocessen kan det vara utmattande, pressande, stressande och fruktansvärt störigt att få den frågan. – OM du inte står stabilt och balanserat i vem du är utan jobb. OM du inte vet att ditt värde sitter i något helt annat.

Tyvärr märker jag att det finns en påtaglig energi kring att man är en mindre värd, eller mindre bra, människa för att man inte har ett jobb….

NO WAY.

Tänk om. Tänk nytt. Tänk existentiellt och visa dig självrespekten att vara mer än så.

Jag uppmanar dig att kliva ur tanken om att du är ditt jobb/din arbetsroll och ställa dig med båda fötterna i dig själv. Se ditt inre som ett rum där din identitet finns. Alltid. Ingenting utanför dig själv kan ta den ifrån dig. Föreställ dig hur du skalar av allt utanför dig själv en stund.

Stå där och andas på frågorna. “Vem är jag utan mitt jobb? Vem är jag utan mina vänner? Vem är jag utan mina problem? Vem är jag utan mina pengar, min bostad, min bil?”….

Vem är DU utan de där sakerna som egentligen bara existerar u t a n f ö r din kärna?

Nej. Helt rätt. Man kan inte gå runt och flumma runt i de tankarna hela tiden. Men jag utmanar dig att skapa nyttig, sund och ofta lättnadens distans till det som annars riskerar att stressa dig sönder och samman.

(Obs. Jag skriver lika mycket till mig själv som till dig 😉 )

Det är också genom denna hälsosamma distans och förankring i dig själv, din sanna identitet, som du får kraft inifrån att fortsätta utåt och framåt.

Det är mitt i arbetssökarprocessen som du utmanas att hitta dig själv på djupet så att du ALLTID vet var du kommer ifrån, vem du är, vad du går och står för – oavsett vad som händer med allt det där utanför dig själv.

Ja, jag vet. Vi tillbringar mycket av vår vakna tid på jobbet så det är lätt att förstå om det lägger beslag på vår identitet. Sen behöver vi ju faktiskt försörja oss.

Men jag tror ändå att hela processen blir lite enklare med inställningen “ett jobb är bara ett jobb” för att frigöra energi och aldrig ge upp.

MEN…. så kommer det en annan vinkel…

Utan sysselsättning riskerar du att bli understimulerad och få alltför mycket tid över till känslor och tankar som leker djävulen med dig. Plötsligt har du dragit på dig en offerkofta och släpar fötterna efter dig till känslan av att ha blivit bortvald….

Därför är det också viktigt att du ser det viktiga och ärofyllda jobbet med att söka jobb. Du gör någonting varje dag som räknas! Notera det. Beröm dig för det! Och gör även ANDRA saker som ger dig glädje och mening!

Kom ihåg: En dag står det där jobbet är som du ska fylla med din fantastiska energi – då är det bra om du är redo!

Med ljus och kärlek

/Aryel