Vision och värdegrund tjänar på att förankras optimeras inifrån kärnan

När vi förankrar oss hela vägen in i oss själva kan vi stå stadigt som ett gammalt väl rotat träd när det blåser och "guppa" på känslornas svall utan att låta dem svämma över. 

Balans kommer inifrån. 

Det spelar ingen roll hur snabbt och effektivt du springer runt i livshjulet och får ordning på alla områden. Balans skapas inte där. Balans skapas inne i dig själv. Så att du oavsett vad som händer i livet kan hantera det med den kraft du äger och har innerst inne. Du är i din själ rustad för att vara neutral och oberoende. Det är när du faller offer för omogna känslor och tankar som du tappar balansen. 

Ta hand om det som behöver läka och mogna.

Att bli som ett grinigt barn i vissa situationer, även som vuxen, tror jag att de flesta av oss upplevt någon gång. Plötsligt sitter man där i sandlådan och skriker om "vem som började" och reagerar utifrån "jag jag jag"... för att få som man vill. Bekräftelse är egots drog. Det finns bara en väg ut från ett sådant självdestruktivt beteende och den går inåt. Möt dig själv. Ta hand om det i dig som behöver läkas.

Väx upp.

Om du ska ta beslut "på känsla" så var noga med att känslorna är mogna besluten. Ansvar, balans, oberoende, självledarskap och självkännedom är bra nycklar till att vara vuxen. Ta ansvar för din känslomässiga mognad.

Övning i process över tid ger färdighet

Öva på att ta ansvar för dina känslor och reaktioner. Se tipsrutan i inlägget här >. Själklart ska vi ha känslor som sorg när vi förlorar någon, smärta när det gör ont och eufori i det som verkligen väcker lyckan i oss! Det är helt naturligt mänskligt.

Ge barn rätten till sina känslor och upplevelser och hjälp dem hantera dem, inifrån sig själva, med inställningen om att det är okej att livet händer och att människan har förmågan att hantera det, så rustar du dem för livet.

 

Relaterat inlägg

När känslor svämmar över

Livskraft kommer inifrån