Maken ligger på intensiven i Lund, jag sitter fast hemma i Ystad, insnöad. Det värsta akuta läget med allt det praktiska har lagt sig. Nu finns det en stund att skriva. Jag vill skriva om att kärleken övervinner allt.

En människa i kris kan bete sig irrationellt, konstigt, utåtagerande, skuldbeläggande och oväntat. När trasiga känslor hoppar upp och klappar till det sunda förnuftet, mognaden och distansen uppstår ett läge där sans och balans kan vara som bortblåst. 

En människa i kris behöver det hon behöver. Gråta. Gapflabba. Skrika. Älta. Bubbla. Babbla. Dra sig undan. Be om hjälp. Sätta ord på tankar och känslor. Förbanna. Förlåta. Förstå. Undra. Fråga. Flamsa. Stirra ut i det blå. Fokusera. Göra. Vara. Leva. Överleva... Det finns inget rätt och fel eller något universellt "överlevnadskit" som funkar samma för alla. Det är en högst personlig och privat process att ta sig an och igenom en kris. 

Krisen kan sättas igång av en händelse, en relation, en situation.

Det finns människor som hamnar i en sorts kris i väntan på de besked de tror sig behöva för att fungera. Eller som de faktiskt behöver för att komma vidare. Den känslomässiga obalans som uppstår kan tanklöst projiceras på andra. Det händer att människor "hoppar på" andra utan minsta förmåga att ta ansvar för sina egna känslomässiga reaktioner. Att lära sig ta ansvar för sina känslor är en mognadsprocess och tar olika lång tid för olika människor. I tider av kris sätts ofta de funktionerna ur spel. På riktigt.

Att "sätta sig över" sina känslor utan att förneka eller trycka undan dem är en balansgång som kräver finkänslighet, medvetenhet och en tillit till något högre än egot. Jag tror helt och fullt på att människan har kraft att hantera det mesta som händer i livet. Så länge hon inte dör. Innerst inne så VET jag att jag kommer att ta mig igenom och fixa den utmaning och situation som jag står i just nu. Men det betyder inte att jag inte stundtals kastar mig handlöst in i känslomässig gungning och tillåter mig att känna, och uttrycka, det jag känner.

Att ge råd till någon som befinner sig i en tuff livssituation kan vara förenat med livsfara.... Nja, nu skojade jag bara. Men jag tänker ofta på hur jag inte har en aning om exakt var den krisande personen befinner sig just för ögonblicket. Att "ta hand om sig själv" kan vara svårt att överblicka vad det betyder när mattan dragits undan fötterna och hjärnan slutat fungera optimalt. För att i nästa sekund ersättas av en sådan väl förankrad balans att det inte alls finns någon lust att känna en massa, eller bearbeta, eller "bara vara" utan behovet just då mest handlar om fokus framåt, tugga i sig och göra jobbet. Av kärlek.

Att kärleken övervinner allt betyder för mig att låta det som är vara som det är. Det betyder också att i de klarare stunderna distansera sig från alla känslomässiga reaktioner och identifiera vad kärleken vill. Egot kan streta emot och tycka att det ska hanteras på ett annat sätt. Men det spelar ingen roll, för det spelar ingen roll.

Kärlek är att sätta sig över sina egna känslomässiga behov och göra det som stunden, situationen och krisläget kräver.

Jag vägrar som oftast att vara ett offer för omständigheter men jösses vad jag kan glömma det när vissa gamla känslomässiga sår gör sig påminda. Att se sig själv bli liten och rädd, medveten om det, är en väg till läkning, jobbig, påfrestande och nödvändig. Det är helt naturligt med känslomässiga reaktioner mitt i en krissituation och allt är vad det är. Varken mer eller mindre. Gamla sår blandas med nygjorda, egengjorda och självuppfyllande.

Jag är enormt tacksam för att maken lever. Jag menar; det är ju HAN som ligger där på intensiven och återhämtar sig långsamt från ett stort trauma. Inte jag. Hans kropp kämpar för att komma tillbaka. Jag kämpar för att hålla mig flytande i konsekvenserna av det som hänt honom och hans tidigare val. Vi har liksom hängt ihop ett tag och när ens livspartner blir tagen ur spel träder man in. Det är så man gör. Helt enkelt. 

Där finns också ilska, frustration och undringar som bubblar upp. På honom. På Universum. På mig själv. Stundtals vet jag varken ut eller in, eller vad som är vad. Och just i den stunden får jag skita i vilket och tillåta det som känns kännas. 

En livskris kan tyckas vilja snärja dig i sitt existentiella grepp när dess egentliga syfte är att göra dig medveten och frigöra dig att leva mer fullt ut.

Där är jag nu. I valet av mening med det som sker. Just nu är det som det är och med fokus på kärlek - till livet, människan och kärleken mellan livspartners - bygger vi hållbara vägar till framtiden. ♥

/Aryel Walett

Prenumerera på bloggen via epost

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.